Provence na kole: 9 tipů co vidět a zažít

28. 11. 2018

Kola sviští mezi voňavými levandulovými poli, jedeme na výlet, tentokrát do francouzského kraje Provence a bude to, jak jinak, extrémní. Extrémní ve smyslu nastoupaných kilometrů, ale i v míře romantiky při vyjížďkách kolem kanálů nebo ke středověkým hradům – záleží na vkusu, Provence nabízí pestrou škálu zážitků.

Jihovýchodní část Francie okouzluje významnými památkami, ale především okouzlující přírodou, kterou byste jinde hledali jen stěží. Malebnou krajinu navíc křižuje nespočet upravených tras a stezek, které doslova vybízí k pohodové projížďce na kole. Našli jsme pro vás nejzajímavější místa, která během tohoto cykloputování navštívit.

Tip č. 1: Grand canyon du Verdon

Grand canyon du Verdon, chcete-li Verdonský kaňon, je největší kaňon Evropy. Protíná departmenty Var a Alpes de Haute Provence a nachází se nedaleko proslulé Francouzské riviéry, asi 65 kilometrů severně od festivalového Cannes. Na kole se můžete projet po jeho severní straně až na vyhlášený vyhlídkový bod Point Sublime, který skýtá neuvěřitelné výhledy na kolmé stěny kaňonu.

Tip č. 2: Jezero Lac de Sainte-Croix

Jezero svatého kříže, neboli Lac de Sainte-Croix, je nezbytnou cyklozastávkou ve chvíli, kdy budete plni dojmů z obřího Verdonského kaňonu. Také ono totiž leží na řece Verdon a to již od roku 1974. Pokud vám to lýtka a časový harmonogram dovolí, vydejte se do malebných provensálských vesniček Sainte-Croix-du-Verdon, Bauduen a Les Salles-sur-Verdon, ležících v jeho bezprostřední blízkosti. Odpočinout si můžete na zdejších oblázkových plážích, které si zamilovali zejména vyznavači vodních sportů a sladkého lenošení.

Tip č. 3: Malebná městečka a vesnice

A u malebných vesniček a měst ještě chvíli zůstaneme. Pokud se na cyklovyjížďce po Provence vydáte po jižní straně kaňonu, neměli byste minout městečka Comps sur Artuby, Bergemon a Callas. Comps sur Artuby vás přivítá kamennou kaplí, vystavěnou na menším kopci, z níž je nezapomenutelný výhled na okolí. Za zmínku stojí také vesnička Fayance s opevněnou Saracénskou bránou ze 14. století a zvonicí hodinové věže z tepaného kovu. Vynechat samozřejmě nesmíte ani takové skvosty, jakými je proslulé St. Tropez nebo Nice, ale to už jsme na Azurovém pobřeží.

Tip č. 4: Pohoří Massif de l'Esterel

Mezi Cannes a Saint Tropez se rozevírá pohoří Massif de l'Esterel, které sice není svou velikostí nijak rozlehlé, zato nabízí okouzlující výhledy a poměrně příjemné výjezdy. V okolí se nachází čtyři mezinárodní golfová hřiště a celou scenerii dokresluje přítomnost azurového pobřeží. Nejvyšším bodem pohoří je hora Vinaigre se 614 metry. Na kole v Provence se rozhodně máte na co dívat.

Tip č. 5: Kaňon a údolí podél říčky Vesubie

Okolí říčky Vesubie se stejnojmenným kaňonem je považováno za to vůbec nejkrásnější údolí vnitrozemí Nice. Horní část údolí tvoří alpská krajina a pastviny, ve střední části najdete kaňony vyhloubené ve vápencových skalách, vodopády a vysoké skalnaté vrcholky. Údolí dotváří olivové plantáže a vinohrady.

Tip č. 6: Vinařské oblasti

Bez čeho se Provence neobejde? Bez dobrého vína, samozřejmě. A to nejlepší můžete ochutnat během projížďky vinařskými oblastmi. Provence je proslulá zejména růžovým vínem, kterého produkuje rovnou 45 % z celkové produkce. Mezi nejznámější vinařské oblasti tak patří Cotes de Provence, Bandol, Bellet, Coteaux d'Aix-en-Provence nebo Coteaux de Baux-de-Provence. Ochutnat tady ovšem můžete také vyhlášené červené z odrůd Grenache, Syrah či Mourvedre anebo bílé víno, které je synonymem pro odrůdy Ugni Blanc, Rolle a Clairette.

Tip č. 7: Hora Mont Ventoux

Co je pravým symbolem francouzské cykloturistiky? Nepochybně hora Mont Ventoux. Její vrchol měří 1912 metrů a najdete ji v jihovýchodní části Provensálských Alp. Od roku 1990 byl Mont Ventoux zapsán na seznam biosférických rezervací UNESCO. Vrchol můžete znát třeba z programu Tour de France, kam sice nebývá zařazován příliš často, pokud k této události ale dojde, slibuje jedinečné zážitky nejen pro účastníky závodu, ale také pro diváky.

Tip č. 8: Přírodní rezervace Parc Naturel régional de Camargue

Ne nadarmo se rezervaci Camarque přezdívá „francouzský divoký západ“. Na statných bělouších se tady totiž prohánějí neméně statní kovbojové, kteří nahánějí býky s neuvěřitelně lesklou černou srstí. Koňská kopyta musí zdolat nejen pastviny a bažinatou krajinu, ale také mokřady, lesknoucí se stříbřitou solí, která patří společně s camargueskou rýží k těm nejvyhlášenějším specialitám oblasti. Narazit (ne řídítky, jen obrazně) na cyklovýletu po této části Provence můžete také na plameňáky a dalších asi 340 druhů ptáků.

Tip č. 9: Hrady Château de Tarascon a Beaucaire

Provence na kole mohou projet i milovníci středověku. Ve městě Tarascon najdete stejnojmenný středověký hrad, o jehož nynější podobu se zasloužil architekt Jean Robert, který si nechal stavební materiál dovézt z lomů v Beaucaire. Hrad je postaven na skalnatém výběžku nad řekou Rhônou, která zásobuje zdejší hradní studnu. O kousek dál je k vidění další neméně zajímavá památka – hrad Beaucaire, o kterém se povídá, že tady přežívá hrůzostrašný drak z dávných dob. Troufnete si na prohlídku?

A kdybyste náhodou už měli Provence projetou křížem krážem, pak víc než příjemným pokračováním je cesta po okolí Canal du Midi vedoucí jižní Francií na západ, třeba až k Atlantiku...

Hlavně nezapomínejte - všude dobře, tak co doma!

Markéta a Láďa

 

zpět na seznam článků