Časté dotazy

Všeobecné podmínky

Pro nové účastníky si dovolíme vysvětlit některé pojmy a fakta, ale možná i stálí klienti tu najdou leccos zajímavého:

CYKLOTURISTIKA: Protože není ideálnějšího způsobu poznávání cizích krajů, než ze sedla kola, specializovali jsme se již od našeho vzniku na cykloturistiku. Tím bychom ale neradi odradili nesportovce či méně zdatné cestovatele. Z naší nabídky by si měl vybrat každý, kdo to chce jen trochu zkusit. Snažíme se vymýšlet zájezdy jak do horských oblastí s náročnějšími výjezdy do sedel, tak i do rovinatých či lehce zvlněných krajů. Navíc počet najetých kilometrů, stejně tak tempo jejich zdolání záleží z velké části jen a jen na vás. Každé ráno vám upřesníme místo „poledního“ nepovinného srazu s busem (pokud se nejedná o hvězdicovité etapy nebo akce s lodí), kam můžete většinou v rozmezí 2-3 hodin dorazit, najíst se, převléci, ale i naložit kolo a zbytek trasy dojet pohodlně busem. Kromě dojezdu do kempu vám také prozradíme zajímavosti po trase a pohodovější či náročnější terén. Jezdíme jednotlivě či ve skupinkách dle vlastního výběru, takže vidíte, že volba lehčí, těžší až extrémní trasy je vážně jen a jen na vás. Navíc bychom ještě před akcí chtěli uklidnit všechny bázlivce, že občasné svezení busem namísto ať už dopolední či odpolední etapy není žádnou hanbou. Z toho všeho snad vyplývá další zpříjemnění vaší dovolené – JEZDÍME NALEHKO a veškerou bagáž nám veze bus/loď.

EXPEDICE: Chtě, nechtě, musíme přiznat, že slovo „expedice“ trochu ztratilo svůj význam dobrodružného poznávání nových a nespoutaných krajin. Při hledání zlatého středu mezi klasickými poznávacími (nedej Bože pobytovými) zájezdy a extrémní náročností výprav jen pro zvané a zkušené cestovatele se toto slovo jen nabízí. V našem podání se tedy jedná o akce prozkoušené a trasy probádané, kde ale není nouze o zážitky. Náročnost je různá, ale vždy zvládnutelná pro průměrně zdatného člověka.

POZNÁVACÍ ZÁJEZDY: Dalo by se tak nazvat i naše cyklistické putování po Evropě, ale přeci jen to není klasická poznávačka. Zájezdy přístupné naprosto všem zájemcům o cizí kraje, kulturu i kuchyni nabízíme hlavně v zámoří. Jde o putování po nejzajímavějších lokalitách dané země bez fyzické zátěže – tedy při absolvování základního programu. Občas je možnost vyrazit na delší výlet, pokořit významný vrchol či si zajezdit na kole i na koni, ale i to naprostá většina z vás zvládne.

POČET ÚČASTNÍKŮ: Při akcích busem po Evropě je jasným limitem bus, když přihlédneme k bagáži a dalším drobnostem, neplníme naše akce na více než 40 účastníků. Minibus a akce s lodí (krom Chorvatska) jsou plánovány pro 10-16 osob.

   Při leteckých zájezdech do dalekých krajů se jezdí v počtu 8 - 20 účastníků.

JAK SE PŘIPRAVIT: Fyzička je asi, hned po našem názvu, největším strašákem. Nemusíte se ale ani jednoho obávat, zejména ne našeho názvu. Obecně ale platí, že čím větší fyzička, tím lépe si užijete samotnou akci a proto není na škodu si občas zasportovat a přiměřeně se na jednotlivé akce připravit. Pro cyklisty máme ovšem jednu stěžejní radu: „Nebývá až takovým problémem dát odpočinout unaveným nohám, jako otlačenému zadku. Před zájezdem si občas na kolo sedněte a vyražte alespoň na malý nedělní výlet.“

NÁROČNOST: Pro lepší orientaci se snažíme zájezdy roztřídit podle náročnosti od 1 do 4 hvězdiček, ale berte to prosím jen orientačně s tím, že 1 je nejlehčí a ony 4 hvězdičky nejsou maximem vašich sil, ale prostě jen nejnáročnější akcí z naší nabídky.

DOPRAVA: Po Evropě zpravidla osvědčenými busy Karosa a Setra. Pro akce, které by se snad nenaplnily tak, abychom je mohli odjet busem, máme k dispozici minibusy Renault a Iveco specielně upravené pro vaše pohodlí. Akce „na lodi a na kole“ už v názvu naznačují, že na místě využijeme dopravy lodní. Najde se i letecká výjimka, kdy využíváme pravidelných leteckých spojů a jen výjimečně chartrových letů a služeb partnerské CK.

   Mimo Evropu samozřejmě letecky – pravidelné letecké spoje - a v místě buď pronajatými obytnými, osobními nebo terénními auty, mikrobusy či místní leteckou i pozemní dopravou.

DOPRAVA KOL: Při „tradičních“ cykloakcích (busem či mikrobusem) přepravujeme vaše cyklistické miláčky specielními cyklistickými vleky. Účastník zájezdu je spoluodpovědný za naložení kola. Při leteckých cykloakcích se kola balí do kartónových krabic či speciálních obalů.

LETENKY: Nechceme vás balamutit uváděním ceny zájezdu bez letenky, ale bohužel určitá opatření, vzhledem k nepředvídatelnému vývoji na leteckém trhu, udělat musíme. U každé akce, které se to týká, proto uvádíme orientační cenu letenky. V případě větších cenových výkyvů než 10% si, ač neradi, vyhrazujeme právo úměrné úpravy ceny zájezdu.

   Nejdůležitější skutečností ale je, že rezervování letenek na poslední chvíli je čím dál tím těžší a cena vyšší, proto vás ve vašem vlastním zájmu prosíme, hlaste se na tyto akce s dostatečným předstihem nebo nám alespoň dejte najevo váš zájem a my vás rádi budeme o dalším průběhu přípravy informovat. Občas se totiž bohužel stane, že zrušíme zájezd pro malý počet účastníků a neuplyne ani 14 dní a měli bychom jich až až, ale to už zase nejsou letenky…

UBYTOVÁNÍ: V Evropě bydlíme většinou v kempech v bungalovech či ve vlastních stanech. Přibývá ale stále více akcí do penzionů, apartmánů, hostelů a jiných variant bydlení v postýlce pod střechou. Velmi příjemným zpestřením jsou lodní kajuty při akcích „na lodi a na kole“, které jsou sice skromné, ale výhoda noclehů na různých místech bez nutnosti balení to bohatě vynahradí.

   V zámoří nocujeme v obytných autech, hotelech, noclehárnách, hostelech či motelech – dle akce. Vždy jde o pohodlné ubytování střední kategorie s čistým ložním prádlem a, pokud je to možné, privátní sprchou. Výjimkou jsou samozřejmě treky, kde nás čeká stan, horské chaty a v Nepálu pokojíky v „lodgiích“.

STRAVA:  Při evropských cykloakcích bychom neradi narušovali pohodovou atmosféru a individuelní využití nabízeného programu svoláváním účastníků v danou dobu na jídlo. Nemluvě o omezování ochutnávek místních specialit, na které by vám už nezbyl čas, ani místo. Nejen proto tedy stravu na těchto akcích většinou nenabízíme. Na druhou stranu zajišťujeme dostatečný servis (vařiče, pitná voda, stolky, židle…) aby si i méně zdatní kuchtíci bez obtíží ohřáli nějakou tu konzervu. Výjimkou jsou akce „na lodi a na kole“ a „Toskánsko“, kde je v ceně bohatá polopenze.

   Zbytek světa nás pohostí v hospodách a na trzích nebo si uvaříme z místních dobrot. V USA naplno využijeme kuchyňky v obytných autech. Vzhledem k tomu, že se mezi námi nacházejí jedlíci různých kategorií, nebylo by fér zahrnovat stravu do ceny.

KOLA: Na téměř všechny cyklistické akce doporučujeme silniční nebo treková kola. Výjimkou je „Chorvatsko“, kde jsou naopak horská, případně treková kola nutností. Pro horská kola se najdou trasy i na dalších zájezdech, ale většina programů je koncipovaná spíše po silnicích. Proto pro většinu našich akcí doporučujeme horská kola přezout do silničních plášťů. Je nutné s sebou mít lepení, náhradní duši, dráty, olej a trochu nářadí - čím starší kolo, tím víc. Téměř povinným vybavením kola je, kromě pumpičky a lahve na pití, i zadní blikačka, zámek a nemůžeme nedoporučit cyklistickou přilbu – náhoda je blbec!

ODJEZDY: Téměř všechny autobusové zájezdy začínají v Praze u stanice metra B - Radlická a dle dohody vás můžeme naložit i cestou na hranice (na hlavní trase). Výjimkou jsou zájezdy pořádané partnerskými CK. Svoz z různých míst republiky rádi zajistíme naším mikrobusem s cyklo-vlekem dle možností a dohody - oproti příplatku.